Ivan’s private site

April 9, 2007

Finn-magyar rokonság…

Filed under: Hungary,Links — Ivan Herman @ 16:46

(Moved to my Hungarian Blog)

Advertisements

3 Comments

 1. Ok. De ha nem lenne “magyarkodás” akkor magyar nyelv sem lenne, s lehet, hogy most akár német nyelven folyna a kommunikáció.

  Comment by freund — June 6, 2007 @ 13:21

 2. Viszont most könnyebben tudnánk nyugaton munkát vállalni, és nyelvet tanulni. Mi a fenét érek olyan hagyományokkal, amivel csak gond van és nem segít? Görcsbe csavarodok amikor népviseletbe öltözött városi lányokat-fiúkat látok népi kultúrát művelni:
  1 23 évet éltem vidéken és a városi lakosságnak fogalma sincs a mai falusi viszonyokról, még azoknak sem akiknek vannak rokonai vidéken.
  2 olyan kifejezéseket használnak a népdalokban szokásokban amelyeket már a falusi nagyapám se értett volna.
  3 A jelenlegi magyar-ősmagyar kultúráról alkotott képünk meglehetősen torz: oka a nemzeti önazonosság keresése a XIX sz végén és XX. sz elején, pl a legtöbb népdaluk gyűjtött, és azután lekottázott (Kodály, Bartrók) és jónéhányról kiderül hogy műdal, azaz a gyűjtések tapasztalatai alapján egyvalaki írta.Cél azoknak a kultúrális jegyeknek a gyűjtése amelyek megmutatják, mi az igazi magyar.”Csak tiszta forrásból”_Kodály
  Miért? Mert minden kultúra szervesn kötődik a mindennapokhoz,ha nagyritkán sikerül dekódolni egy érthetetlen szövegrészt,nemritkán kiderül:
  Hétköznapi munkával kapcsolatos viccelődések, és népi obszcenitás áll mögötte.(hej halászok, halászok, mit fogott a hálótok?
  Nem fogott az egyebet piros szárnyú keszeget….késöbb a szöveg azt modja, hogy a keszeg gyökeret evett!?)
  Dekód: korabeli népi zsargonban a dal honossági helyén a pirosszárnyú keszeg=már elnézést, de pina. Aszt hiszem mostmár mindenki érti miért eszik a keszeg “gyökeret”
  Maradjunk annyiban, hogy van amiről azt gondoljuk, hogy az a múltunk, és van ami valóban az. Továbbá a mindenkori kultúra a mindenkori életviszonyokhoz igazodik, és ha az az életviszony megváltozik(lásd a falu modernizálódása az ’50-es évektől)akkor a kultúra hozzáigazodik, mert a régi,már elavult.
  Ezért hal ki, nem azért mert lusták vagyunk, vagy agybeteg EU modernkedők.
  Ezért kapok frászt amikor sámánkodnak, meg hátrafelé nyilaznak a hét 5 napján a computer előtt ülő emberek, szombat-vasárnap.
  mondjuk azt, hogy ez egy nemzeti hagyományon alapuló sport és jó mert a gyerekeink nem csak rajzokon látnak ilyet hanem az életben is, valamint egészséges és jó a túrizmusnak és a kísérleti régészetnek, de ne akarjunk csúcsos süvegben, tarsolylemezzel a karunkra turulmadarat ültetni és kézből etetni mint a papagájt.
  Az őseink is ugyanolyan emberek voltak mint mi, kiválóak, opportunisták, árulók, jellemben erősek, önfeláldozók, és egoisták..stb.
  Azért mert hús-vér emberek és nem félistenek, vagy idolok voltak.
  A mi dolgunk ugyan az mint az övék, megtanulni, élni, és gyarapodni,fejlődni, boldognak lenni, és szertni, de a mi korunkban és az arra alkalmas eszközökkel!
  Vagy a maga korában a reflex íj nem a kor csúcs fegyverei közé tartozott? Bocs de nemrég ünnepelte a 86. szülinapját valami Mihail Kalasnyikov.

  Comment by Joci — June 25, 2007 @ 18:14

 3. Én már egy kicsit meg vagyok kavarva, mert minket már szinte mindenkivel rokonságba hoztak. Szerintem ebben a Finn dologban van igazság. Szerintem azért jó lenne ha kiderülne, hogy vannak “rokonok” a környéken. Talán még valami kis összetartó erő is lenne a két nemzet közöt de nem akarok nagyon naív lenni.

  Comment by Ropi — July 17, 2007 @ 10:30


RSS feed for comments on this post.

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: